Novi zakon o zapošljavanju stranaca u Srbiji donosi promene u pravilima

Povećana tražnja poslodavaca u Srbiji za radnom snagom dovodi do porasta broja stranih radnika.

Vlada Srbije je usvojila predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca. Prema saopštenju Vlade Srbije, ove izmene omogućavaju stranim državljanima da u jedinstvenom postupku ostvare pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji. Cilj je pojednostaviti proceduru za zapošljavanje i ublažiti nedostatak radne snage na domaćem tržištu rada.

Prema obrazloženju uz predlog izmena postojećeg Zakona, tokom 2022. godine je izdato ukupno 1.744 lične radne dozvole i 33.430 radnih dozvola. U 2021. godini, najveći broj dozvola za rad je izdat državljanima NR Kine, Turske, Ruske Federacije, Indije, Ukrajine i Severne Makedonije. Takođe, tokom prošle godine je najviše dozvola izdato državljanima NR Kine, Ruske Federacije, Turske, Indije, Kube i Severne Makedonije.

U obrazloženju Zakona se ističe da su brze promene na tržištu rada i nedostatak radne snage doveli do uvodjenja novog, fleksibilnijeg koncepta zapošljavanja stranaca. Ovim novim konceptom će stranim državljanima biti omogućeno da na efikasniji i jednostavniji način ostvare pravo na privremeni boravak i istovremeno pravo na rad, uz primenu testa tržišta rada.

Vlada Srbije je saopštila da je izdavanje jedinstvene dozvole, koja obuhvata dozvolu za boravak i rad, u potpunosti digitalizovano. Podnošenje zahteva za dozvolu moguće je samo putem elektronskog sistema. Dodatno, jedinstveni veb portal će obezbediti sveobuhvatne informacije o ulasku, boravku i radu stranaca u Srbiji na jednom mestu.

Predloženim izmenama se predviđa da Nacionalna služba za zapošljavanje preuzme odgovornost za procenu ispunjenosti uslova za zapošljavanje stranaca umesto dosadašnjeg sistema izdavanja dozvole za rad. Ova procena će se obavljati kao prethodno mišljenje u postupku izdavanja jedinstvene dozvole, gde je određen nadležni organ Ministarstva unutrašnjih poslova za jedinstveno upravno mesto. Nacionalna služba za zapošljavanje će ocenjivati ispunjenost uslova za radno angažovanje stranaca, a donošenje konačne odluke u jedinstvenom postupku biće u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. Digitalizacija celog postupka, kako je predviđeno zakonskim rešenjima, ima za cilj ubrzanje procedure dobijanja potrebne dozvole.

Trenutno, dozvola za rad se izdaje u skladu sa opštim rokovima propisanim zakonom koji reguliše opšti upravni postupak, obično u roku od 30 dana. Međutim, predložene zakonske izmene će omogućiti da se dozvola izdaje kao jedinstveni akt u prosečnom roku do 10 dana. Strani radnici će na taj način moći brže i jednostavnije da ostvare prava na rad.

Predloženim zakonskim rešenjima uvode se novi pojmovi, kao što je pojam jedinstvene dozvole, koji obuhvata dozvolu za boravak i rad. Takođe, uvodi se pojam procene, saglasnosti i upućivanja na privremeni rad, dok je pojam upućenog lica preciznije definisan. Uz to, unapređene su odredbe koje se odnose na upućena lica, pružajući detaljniju regulaciju njihovih prava iz rada dok se privremeno zaposleni na teritoriji Republike Srbije.

Predložena zakonska rešenja će imati pozitivan uticaj na pravovremenu realizaciju postojećih i budućih infrastrukturnih projekata u Republici Srbiji. Ovo će, na kraju, pozitivno uticati na ekonomiju zemlje. Ove izmene će takođe doprineti poboljšanju položaja Srbije, posebno kada je u pitanju privlačenje većeg obima investicija, posebno u vezi sa angažovanjem stručnjaka koji obavljaju poslove od interesa za Republiku Srbiju ili poslove od međunarodnog značaja. Ovaj zakon ima za cilj stvaranje povoljnog okruženja za investitore i stručnjake, što će doprineti daljem razvoju zemlje.

Agencija za uvoz radne snage takođe će imati važnu ulogu u ovom novom konceptu zapošljavanja stranaca u Srbiji. Ona će biti odgovorna za posredovanje između poslodavaca koji traže radnu snagu i potencijalnih stranih radnika koji žele da rade u zemlji. Agencija će pružati usluge vezane za pronalaženje odgovarajućih radnih mesta, procesiranje dokumentacije i pružanje informacija o uslovima rada i života u Srbiji.


Podeli oglas!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.