Francuska otvara granicu sa Britanijom za kamione

Francuska će ponovo otvoriti svoju granicu sa Britanijom, omogućavajući vozačima kamiona i teretnom vozilima da u sredu pređu La Manche.

Sporazum najavljen kasno u utorak neće odmah ublažiti redove kamiona parkiranih na jugoistoku Engleske i kašnjenja u transportu kvarljive hrane na brodu. Svi vozači kamiona moraće da preduzmu brzi test na koronavirus i pokažu dokaze o negativnom rezultatu pre putovanja u Francusku, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva za transport o sporazumu između britanske i francuske vlade.

Britanska vojska će se navodno koristiti za nadgledanje hiljada testova koji će biti potrebni u masovnim logističkim naporima. Testiranje vozača koji trenutno čekaju u blizini luka moglo bi da traje nekoliko dana, a britanski ministar saobraćaja rekao je vozačima koji čekaju drugde u zemlji da odlože putovanje do granice.

U nedelju uveče Francuska je zatvorila granicu na 48 sati za sve putnike, uključujući vozače kamiona, kao odgovor na novi soj koronavirusa koji se brzo širi u Engleskoj. Odlukom je više od 2.800 kamiona ostalo u blizini luke Dover i Eurotunela u Folkestoneu, koji su bili zatvoreni za odlazni saobraćaj.

Francuska je dozvolila kamionima da uvoze robu u Britaniju, ali su i te pošiljke opale usled strahovanja da će vozači biti u problemu nakon što pređu na ostrvo.

To je priča o ljudskoj bedi“, rekao je Rod McKenzie, direktor politike Asocijacije drumskih prevoza, koja zastupa britansku industriju drumskog transporta, o vozačima, od kojih su neki zaglavljeni spavajući u svojim kamionima već dve noći. „Vladino planiranje je šokantno zbog ovoga, a poslednjih dana na autoputu nema odgovarajućih toaleta sa parkiranim do 1.000 kamiona.

Vozači koji nisu mogli da borave u obližnjim gradovima nisu imali lak pristup hrani. U ponedeljak su lokalni zvaničnici delili pločice sa žitaricama, po jednu za svakog vozača na putu, rekao je gospodin McKenzie.

U utorak su lokalne dobrotvorne organizacije takođe obezbedile obroke jer su vlasti donele više hrane i prenosnih toaleta.

Britanska vlada sprovela je planove pripremljene za prekide putovanja u vezi sa Bregzitom u novoj godini. Isključen je deo autoputa kako bi kamioni mogli da se parkiraju na putu, a otvorio je i stari aerodrom koji ima kapacitet za parkiranje više od 4.000 kamiona i koji ima još nekoliko objekata. Govorilo se da su mnogi vozači državljani Istočne Evrope koji se vraćaju na kopno. Gospodin McKenzie rekao je da dok vozači pakuju hranu, često nisu u Britaniji duže od nekoliko sati, pa ne bi nužno doneli puno.

U utorak je Evropska komisija izdala neobavezujuću preporuku u kojoj se kaže da bi njene države članice trebalo da ukinu sve opšte zabrane putnicima iz Britanije kako bi izbegle ometanje lanaca snabdevanja. I primetilo je da se do kraja meseca sloboda kretanja i dalje primenjuje na Britaniju kao deo prelaznog perioda za Bregzit.

Unutar EU, presudno je da transportni radnici budu izuzeti od bilo kakvih restriktivnih mera, kao karantin i testiranje“, rekla je Adina Valean, poverenica za transport, u izjavi. „Moramo i dalje održavati lance snabdevanja netaknutima.

Britanskim kupcima rečeno je da nema potrebe za paničnom kupovinom zbog zabrinutosti da bi kasnije tokom nedelje moglo doći do nestašice neke sveže hrane. Ipak, Tesco, veliki lanac supermarketa, ponovo je uveo ograničenja za kupovinu poput jaja i toaletnih rolni.

Francuska vlada je izjavila da želi ponovo otvoriti granicu „na osnovu sistema obaveznog testiranja po odlasku“ i podstakla sve potencijalne putnike da dobiju P.C.R. testovi, koji mogu potrajati nekoliko dana da bi se dobio rezultat. U utorak je objavljeno da će građani Evropske unije i Britanci sa stalnim prebivalištem preko Kanala moći da putuju od srede ako imaju negativan test na koronavirus u protekla 72 sata, koristeći spisak testova koji je odobrila francuska vlada, i ako se njihovo putovanje smatra bitnim.


Podeli oglas!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.