CV u različitim zemljama

Šta je CV?

Curriculum Vitae doslovno znači ‘put života’. Taj format je smislio Leonardo da Vinči 1492. godine kada je u jednom obimnom pismu nabrojao sve svoje veštine i poslao ga vojvodi Milanu. CV je dugo vremena služio kao statičan dokument koji sadrži kompletnu biografiju osobe, gde su sva radna iskustva bila detaljno navedena unazad hronološkim redom. Međutim, s obzirom na digitalnu poplavu CV-ova kojom su regruteri sada zatrpani, CV sve više poprima karakteristike rezimea. Zapravo, zadržavanje starog načina pisanja CV-a može biti rizično u današnje vreme.

Razlike CV-a u različitim zemljama

Dužina CV-a

Evropski CV obično ima 2 do 3 stranice, dok je američki gotovo uvek samo jedna stranica (za razliku od američkog akademskog CV-a koji može biti od 3 do 15+ stranica).

Slike

U Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Ujedinjenom Kraljevstvu apsolutno je očekivano da ne uključujete fotografiju (osim ako se bavite glumom ili modelingom). Takođe, izbegavaju se navođenje porekla i godina radi poštovanja zakona protiv diskriminacije u tim zemljama. Nasuprot tome, u većini evropskih zemalja, iako nije obavezno, uobičajeno je uključivanje slike. Važno je uvek koristiti profesionalnu fotografiju samo vašeg lica, s obzirom na to koliko često se susreće sa slikama sa odmora u CV-evima. U Nemačkoj, Francuskoj i mnogim azijskim zemljama, generalno se očekuje da uključite sliku.

Lične informacije

U Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu, važno je napomenuti da na CV-u ne bi trebalo uključivati datum rođenja i bračni status. Dodatno, u Australiji i SAD-u postoje strogi zakoni o privatnosti koji čine lične informacije suvišnim. Deljenje bilo kakvih ličnih informacija često se smatra neprofesionalnim postupkom, pri čemu poslodavac nema pravni osnov za saznanje o vašem uzrastu (osim u slučajevima gde je minimum godina neophodan). U nekim situacijama, naročito kod imena koja su neutralna po pitanju pola (poput Dominika ili Džesija), opcionalno je dodavanje „G. “ ili „Gđa.“ ispred imena kako bi se pružila jasnoća. Sa druge strane, u Evropi i Aziji, lični podaci poput bračnog statusa, nacionalnosti, pola i datuma rođenja su često prisutni, mada nisu obavezni. U Južnoj Africi, čak je obavezno navođenje matičnog broja i etničke pripadnosti (kako bi se razjasnio BEE/afirmativni status).

Obrazovanje

U evropskom CV-u često se nalaze informacije o srednjoj školi (čak i ako aplikant poseduje diplomu fakulteta), dok se ovo obično ne navodi u američkom CV-u. Kada je u pitanju zapošljavanje u Nemačkoj, očekuje se da kompanije znaju konačni prosečni broj ocena za svaki nivo obrazovanja, dok bi ova praksa iznenadila u većini drugih zemalja.

Pravljenje CV-a u različitim zemljama

CV u SAD-u

Prikazujte sebe kao proizvod, vaš CV je lična reklama. Upotrebite obilje reči koje izražavaju snagu, poput efikasnosti i odlučnosti, istovremeno izbegavajući previše korišćene fraze kao što su timski igrač, vredan/vredna i inovativan/inovativna u razmišljanju. Imajte na umu da lične informacije i slike nisu potrebne i ne bi trebalo da budu uključene.

CV u Kanadi

Navedite sva vaša radna iskustva, stažiranja i volonterski rad. Obezbedite dobro organizovan šablon CV-a i držite ga krakim. Izbegavajte pisanje u prvom licu.

CV u Ujedinjenom Kraljevstvu

Uvek navodite svoje srednje obrazovanje koristeći potpune rečenice. Ranije je bilo uobičajeno imati najmanje dve reference, dok se danas često preskaču. Važno je napomenuti da u svom CV-u ne treba da uključujete svoju sliku, datum rođenja ili bračni status.

CV u Australiji

U rezimeu pokažite svoju ličnost na najbolji način, ali izbegavajte uključivanje slike, godina, pola ili religije. Australijski regruteri cene CV koji naglašava postignuća i ističe vaše prednosti i vrednosti. Počnite svoj CV ličnom izjavom o misiji.

CV u Nemačkoj

Nemačka ima visoke standarde kada je u pitanju CV. Očekuje se da priložite fotografiju formata pasoša i odgovarajuću dokumentaciju. Neprekidna radna istorija posebno je cenjena među nemačkim regruterima. Ako postoji period bez radnog iskustva u vašem CV-u, trebalo bi da objasnite kako ste ga ispunili. U ovom slučaju, ne bi bilo loše primeniti profesionalno fotografisanje za CV.

CV u Francuskoj

Uobičajeno je da postoji sekcija sa veštinama koja nabraja jezike i profesionalne veštine, kao i da se priloži profesionalna fotografija. Važno je navesti samo najviši stepen obrazovanja i izlistati aktivnosti u slobodno vreme koje su relevantne za datu poziciju. Odaberite kreativan šablon za vaš CV.

CV u Indiji

Tipično za indijski CV je da započinju izvršnim sažetkom i koriste funkcionalni format CV-a umesto uobičajenog obrnutog hronološkog redosleda. Važno je napomenuti da se ne uključuju slika, pol ili religija u CV-u.

CV u Arapskim Emiratima

Odaberite inovativan dizajn CV-a kako biste se istakli. Dugi i detaljni CV-evi su uobičajeni, a dodavanje fotografije i ličnih informacija je neophodno.
Podeli oglas!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.